In Romania , strada este un spectacol. Sac de cartofi, cutii de carton pline de visine sau munti de pepeni verzi se succed pe marginea stazilor in functie de anotimp. In spatele lor, putin mai departe bucati de scocuri, piese de Dacia sau o serie completa de pitici( prieteni credinciosi ai Albei ca Zapada) care incita pe automobilisti sa faca o oprire. In plina zona montana, in jurul oraselor sau in zona de tara, peste tot intalnesti acest sirag interminabil de mici vanzatori.

La volanul unei superbe Dacii galbene ( fabricatie 1974) cumparata intr-o piata de automobile din Brasov in schimbul sumei de 13 250 000 lei, m-am lansat pe starzile din zona dar curand mi-am dat seama ca lista defectiunilor nu-mi permite sa ma aventurez dincolo de Carpati! Deci, nici o fotogarfie din sudul Romaniei, putine fotografii din nordul tarii sau din Moldova. Sunt fotografii facute pur si simplu din coincidenta de a intalni  fapte sau imagini marcante, o serie de clisee fara o tema specifica. O atmosfera luminoasa, deosebita, un peisaj, copii, barbati si femei surpinsi in viata de zi cu zi a acestei tari sunt subiecte de fotografie.

Bineinteles nu trebuie sa ne ascundem fata, tara este inca covalescenta, coruptia este inca un sport des pacticat. Greutati administrative, un aparat sclerozat sau subechipat sunt unerori greu de inteles. Aroganta noilor imbogatiti deveniti model ultraliberal sunt uneori greu de suportat. Dar tara este complexa si frumoasa in acesta mare diversitate nuantata, cu impresii de timp care s-a oprit sau impresii de vesnica vacanta. In orice moment poti intalni copii pe strazi, in parcuri sau la scarile blocurilor. O tara cu doua viteze (sau pote trei sau patru). O tara unde o parte din locuitori se inghesuie in autobnuze aglomerate in timp ce altii afiseaza superbe berline. O tara unde telefonul mobil se intalneste in orice buzunar. O tara unde pupatul mainii este inca de actualitate dar unde coca-cola, nike si mac-donald   sunt bine integrate in peisaj.

Romania este o insula latina unde se intampla mereu intamplari neprevazute. O tara a calatoriei in virtutea norocului si a placerii. La fiecare viraj te poate astepta o surpriza. Sate de arhitectura saxona care par sa nu aiba sfarsit. Ridicand capul  poti vedea cuiburi de berze care in fiecare an se intorc la acelasi cuib, prioiectate pe fundalul Carpatilor care deseneaza peisajul. Puteti descoperi batrani care pazesc vaca in gradina lor sau copii care vin de la scola in grupuri galagiaose. Puteti intalni  masini de marca germana care se aventureaza in depasirea carutelor pe linie continua in intampinarea unui autobuz care reduce vizibilitarea cu dara de fum din teava de esapament. Puteti vedea peisaje unde un biciclist deseneaza un “l” pe campul din fata ochilor si de partea cealalta un versant muntos cu o echipa de cosasi aplecati in cosele care taie iarba. Puteti intalni o turma de oi care coboara de la munte ocupand toata strada sau cai liberi care pasc pe marginea drumului. Puteti intalni gaste care trec peste srtada sa ajunga la rau, altfel zis, o adevarata ferma deschisa pentru toti in plina strada. Soselele pot deveni foarte stramte din cauza gropilor care ocupa cel putin jumatete din carosabil sau din cauza vecinatatii muntelui in locul de traversare. O strada poate fi si un loc de joaca pentru copii, in zilele inghetate de iarna ea se transforma in patinoar. Romania este insa si o mare bogatie culturala, cu un mare atasament la religia sa, cu un popor atasat la traditiile lui dar care este in egala masura deschis catre lume,dornic sa cunoscsa si sa primesca de la altii. Romania este in sfarsit ( si as vrea sa spun mai ales), un mare grup de oameni primitori care au tot timpul ceva de spus, se opresc din vorbit doar pentru un pahar de tuica, de bere sau de cafea.  Oameni care vorbesc repede si tare. Oameni care rad, plang, se plang, canta si se incanta prin vorbe rostite cu inflexiuni muzicale. Oameni care se certa si care se impaca imediat.... Iata cateva imagini din Romania mea intima presarata cu ipostaze insolite sau cu aspecte cotidiene pe care le-am exprimat cu speranta de a va trezi interesul de a calatori in acesta tara unde se poate intampla la orice pas intamplari pe care n-ati fi putut niciodata sa vi le imaginati.